De afkorting GDPR en de bijhorende nieuwe Europese wetgeving zijn voor u natuurlijk niks verrassends meer

.. Of toch wel?

Eén 'hot item' momenteel, de nieuwe Europese wetgeving ‘General Data Protection Regulation’. In het Nederlands ook wel ‘Algemene Verordening Gegevensbescherming’ genoemd.

U krijgt te maken met allerlei persoonsrechten. Eén voorbeeld hiervan is ‘’the right to be forgotten’’.
Denk hierbij aan het CV van een potentiele werknemer die na binnenkomst binnen 4 weken verwijderd dient te worden. Of klantgegevens die nodig zijn voor een levering maar na de bedenktijd niet meer bewaard mogen worden. 

De wet gaat per 25 mei 2018 in en hoewel dit nog ver weg lijkt, zal deze datum sneller voor de deur staan dan u nu verwacht. Deze nieuwe wetgeving kan behoorlijk wat roering binnen de organisatie veroorzaken. Hierbij komt dat de boetes, indien het verwerken van de persoonsgegevens niet conform de wet geregeld is per 25 mei, erg hoog zijn. Het spreekt voor zich dat dit nadelige gevolgen kan hebben. 

Stap 1.  ‘Is de wetgeving relevant voor uw organisatie?’. Maar hoe dan verder?

Een aanpak die u als leidraad kunt inzetten lijkt ons geen overbodige luxe. En daarom hebben wij een stappenplan opgesteld dat u op weg kunt helpen. Dit plan bestaat uit drie thema’s: voorbereiding, acties en organisatie.
Denk hierbij aan het zoeken van antwoorden op de (voorbereiding) vragen als ‘welke persoonsgegevens worden waar gebruikt of bewaard met welk doel?’ ‘Deelt u deze informatie met derden? En is deze gedeelde informatie dan ondervangen in een bewerkersovereenkomst?’.

Bij deze vragen horen acties zoals bewerkersovereenkomsten afsluiten, ICT beleid updaten, het opstellen van een escalatie procedure tot en met het trainen van de organisatie met betrekking tot de veranderingen.
Aan de hand van het stappenplan helpen wij u bij het in kaart brengen van kritische onderdelen binnen uw organisatie en indien gewenst begeleiden wij u bij het doorvoeren van de noodzakelijke veranderingen.


Meer weten? Stel uw vraag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar 035- 543 6292